Опис на програма
Програмата за занимањето Производител на леб, бурек и бели пецива е во времетраење од 300 часа и се темели на стандардите за занимањето кои се постигнуваат преку стручно теоретски содржини и практична обука. Содржините од стручната теорија се реализираат во времтраење од 60 часа и се изведуваат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во работилници за производство на леб, бурек и бели пецива. Практичната обука е во времетраење од 210 часа. Обуката по програмата се изведува од искусни обучувачи од областа на производство на леб, бурек и бели пецива. Програмата се реализира преку следните тематски целини: организација и подготовка на работното место, хигиена и санитација, основи на прехранбената микробиологија, суровини во пекарската индустрија, производство на леб, производство на бели печива, производство на влечено и лиснато тесто, изработка на квасни теста за пржење и бизнис и права од работен однос. По успешнотпо завршување се стекнува со сертификат по верификувана програма од JУ центар за образование на возрасни
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 60 | 20 |
Пракса | 210 | 70 |
Оценување | 30 | 10 |
Вкупен број на часови | 300 |