Опис на програма
Главната цел на програмата е учесниците да се стекнат со знаење, вештини и компетенции за помошник готвач во угостителски објект. Програмата ги опфаќа сите помошни работи и техники на готвење. Оваа програмата овозможува работно оспособување за Помошник готвач во угостителски објект и опфаќа стручно теоретски содржини и практичната обука.
По успешното завршување на програмата учесникот ќе се оспособи самостојно да изготвува помошни работи во кујната, да ја подготвува и организира својата работа, врши подготовка и приготвува прехранбени продукти во различни видови готварски производи, супи и чорби, основни сосови и фондови, варива и гарнири, салати, да работи во согласност со нормативите, да извршува работите во согласност со прописите за заштита на работната средина и околината, да ги познава правата од работен однос, комуникација со соработници и сл.
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 24 | |
Пракса | 48 | |
Оценување | ||
Вкупен број на часови | 72 |