Përshkrimi I programës

Sorry, the content of this page is available only in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Програмата Производител на млеко и млечни производи  е со времетраење од 300 часови,  од кои 60 чaсa стручно теоретска настава, 222 часа практична настава и 18 часа проверка на стекнатите компетенции, распоредени во   конципирани  поодделни тематски целини. Тематските целини се базираат на резултати на учење со теоретски минимум во секоја тематска целина во функција на стекнување на практичните вештини.

Стручно теоретските содржини се изведуваат во училница  кабинет  опремен со наставни средства и помагала за настава, а практичната обука во работилницата – погон за производство на млеко и млечни производи (киселомлечни производи, сирење, кашкавал, биено сирење, путер).

Практичната обука се изведува преку вежби кои се така конципирани и планирани да водат кон краен готов производ, истите  го следат редоследот на операциите од планирање, подготовка на опремата, машините, сировината, процес на изработка , следење во текот на  процесот и  завршниот процес; складирање, паковање и дистрибуција на готовиот производ. Во текот на реализацијата на обуката се врши формативно следење и вреднување на постигањата на целите по одделните тематски целини и сумативно на крајот од обуката- завршен испит.

      По завршувањето на програмата учесникот полага завршен испит пред тричлена комисија. По успешно положениот завршен испит, учесникот се стекнува со сертификат за работно оспособување за занимањето ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ.

Производителот на  млеко и млечни производи може да се вработи во компании за производство на млеко и млечни производители, да отвори сопствен  бизнис за откуп и преработка на млеко и млечни произвооди, нивна дистрибуција или продажба на истите.

 

Rezultatet e programës

(Mk) По завршување на програмата учесниикот ќе бидат оспособен да:
  • Ја анализира,планира и ја организира работата согласно со стандардите и стандардните
  • оперативни процедури;
  • Ја подготвува и проверува исправноста на опремата за работа;
  • Набавува и прима млеко и репроматеријали;
  • Врши подготовка на млекото за понатамошна преработка;
  • Да врши пастеризација на разни видови  млеко;
  • Произведува кисело-млечни производи;
  • Произведува сирења (тврди, полутврди, меки, меки во солило, албумински сирења);
  • Произведува путер;
  • Ги пакува, складира и проверува спакуваните готови производи;
  • Превзема активности за рутинско одржување на опремата,го чисти и дезинфицира алатот работните површини и опремата согласно зададените упатства;
  • Комуницира со претпоставените,соработниците и клиентите почитувај ќи ги принципите на работната култура;
  • Почитува националните стандарди за квалитет и безбедност на храната;
  • Превзема активности за лична безбедност и здравје и грижа за заштита на човековата околина и општото здравје;
Познава права од работен однос и отварање и водење на мал бизнис.

Kriteret për hyrje në programë

(Mk)
  • Завршено основно образование и уреден наод  од санитарен преглед
 

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 60 20
Praktikë 222 74
Vlerësim 18 6
Numri I përgjithshëm I orëve 300
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support