Përshkrimi I programës
Програмата Производител на млеко и млечни производи е со времетраење од 300 часови, од кои 60 чaсa стручно теоретска настава, 222 часа практична настава и 18 часа проверка на стекнатите компетенции, распоредени во конципирани поодделни тематски целини. Тематските целини се базираат на резултати на учење со теоретски минимум во секоја тематска целина во функција на стекнување на практичните вештини.
Стручно теоретските содржини се изведуваат во училница кабинет опремен со наставни средства и помагала за настава, а практичната обука во работилницата – погон за производство на млеко и млечни производи (киселомлечни производи, сирење, кашкавал, биено сирење, путер).
Практичната обука се изведува преку вежби кои се така конципирани и планирани да водат кон краен готов производ, истите го следат редоследот на операциите од планирање, подготовка на опремата, машините, сировината, процес на изработка , следење во текот на процесот и завршниот процес; складирање, паковање и дистрибуција на готовиот производ. Во текот на реализацијата на обуката се врши формативно следење и вреднување на постигањата на целите по одделните тематски целини и сумативно на крајот од обуката- завршен испит.
По завршувањето на програмата учесникот полага завршен испит пред тричлена комисија. По успешно положениот завршен испит, учесникот се стекнува со сертификат за работно оспособување за занимањето ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ. |
Производителот на млеко и млечни производи може да се вработи во компании за производство на млеко и млечни производители, да отвори сопствен бизнис за откуп и преработка на млеко и млечни произвооди, нивна дистрибуција или продажба на истите.
Rezultatet e programës
- Ја анализира,планира и ја организира работата согласно со стандардите и стандардните
- оперативни процедури;
- Ја подготвува и проверува исправноста на опремата за работа;
- Набавува и прима млеко и репроматеријали;
- Врши подготовка на млекото за понатамошна преработка;
- Да врши пастеризација на разни видови млеко;
- Произведува кисело-млечни производи;
- Произведува сирења (тврди, полутврди, меки, меки во солило, албумински сирења);
- Произведува путер;
- Ги пакува, складира и проверува спакуваните готови производи;
- Превзема активности за рутинско одржување на опремата,го чисти и дезинфицира алатот работните површини и опремата согласно зададените упатства;
- Комуницира со претпоставените,соработниците и клиентите почитувај ќи ги принципите на работната култура;
- Почитува националните стандарди за квалитет и безбедност на храната;
- Превзема активности за лична безбедност и здравје и грижа за заштита на човековата околина и општото здравје;
Kriteret për hyrje në programë
- Завршено основно образование и уреден наод од санитарен преглед
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 60 | 20 |
Praktikë | 222 | 74 |
Vlerësim | 18 | 6 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 300 |