Përshkrimi I programës
Rezultatet e programës
(Mk) По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да:
- познава различните видови кујни;
- препознава и користи различни процеси за приготвување на јадењата;
- објаснува карактеристики на кујната;
- применува готварска терминологија;
- објаснува карактеристики и презентира производи од растително и животинско потекло кои се користат во кујните;
- разликува видови меса и нивни составни делови;
- разликува и се служи со различните видови инвентар во кујната;
- опишува начинот на подготовка на фондовите и сосовите и способен е да ги подготви истите;
- приготвува супи, чорби и потажи;
- опишува и самостојно припрема готвени јадења, печења и меса печени на скара;
- применува во практика термичка обработка на риби;
- опишува едноставни ладни и топли предјадења и способен е да ги подготви;
- врши проверка на квалитетот на извршената работа;
- познава и применува гастрономски трендови во кулинарството;
- применува прописи за заштита при работа и заштита на животна средина.
Kriteret për hyrje në programë
(Mk) Завршено средно образование (гимназиско или средно стручно образование).
Кандидатите треба да бидат повозрасни од 17 години.
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 42 | 20 |
Praktikë | 170 | 70 |
Vlerësim | 28 | 10 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 240 |
0 STUDENTS ENROLLED