Përshkrimi I programës
Програмата овозможува работно оспособување за Готвач во угостителски објект и истата е со тримесечно времетраење, 320 часа и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак, се изведува во кујни во ресторани и хотели. По успешното завршување на програмата учесникот ќе се оспособи да ја подготвува и ја организира сопствената работа, да ја подготвува работната документација, да комуницира со соработниците, применувајќи ги принципите на работна етика, да ја користи пропишаната работна облека, да ги составува листата на јадења и менијата за редовните оброци и да приготвува прехранбени продукти за финализирање на различните видови готварски производи, ладни и топли предјадења, супи, чорби и потажи, основни сосови и фондови, јадења од месо, риби, прилози, вегетаријански и национални јадења, салати, да ги сервира, декорира и ги испорачува јадењата во соодветни садови, да ја води и ја ажурира евиденцијата за работата во кујната, да работи во согласност со нормативите и гарантира за квалитетот на работата и услугите, да извршува работите во согласност со прописите за заштита на работната средина и околината, да ги познава правата од работен однос и можностите за отварање и водење на сопствен бизнис. По завршувањето на програмата учесникот полага завршен испит. За успешно завршување учесникот се стекнува со сертификат по верифицирана програма.
Rezultatet e programës
Kriteret për hyrje në programë
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 60 | 20 |
Praktikë | 230 | 70 |
Vlerësim | 30 | 10 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 320 |