Përshkrimi I programës

Sorry, the content of this page is available only in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Лебот и белите печива претставуваат едни од основните прехранбени продукти кои се добиваат од брашно со додатоци на вода, сол, микробна стартер култура. Во зависност од типот на лебот и белите печива кон брашното се додаваат и други материи и различни додатоци. Лебот и белите печива се составен дел од исхраната на луѓето, додека нивната севкупна потрошувачка ги доведува во позиција на производи со глобално значење. Од тука од исклучителна важност за сите засегнати страни во синџирот на исхраната е нивното квалитетно и безбедно произведување. Осигурувањето на квалитетот претставува комплексна задача во било која фаза „ од нива до трпеза “ со посебен акцент во делот на нивно производство.

 

Главната цел на посебната програма за возрасни е стекнување знаења, стручни компетенции и вештини за примена на техниките во секоја од фазите на технолошкиот процес, при производство на леб и бели печива.

Начинот на реализацијата на посебната програма е преку теоретска и практична настава (обука). Теоретската обука се однесува на карактеристиките на работното место изработувач на леб и бели пецива, суровините кои се вклучени во производството на пекарските производи како и технолошкиот процес при производство на лебот и белите печива како и запознавање со етичките принципи за работа. Практичната обука се однесува на примена на вештини и техники за производство на леб и бели печива.

Учесниците кои ги посетувале обуките и истите успешно ги завршиле се стекнуваат со сертификат „Изработувач на леб и бели печива“. Со стекнување на сертификатот учесниците се здобиваат со можност за равој на професионална кариера во пекарската индустрија.

 

Програмата се реализира во период од три до четири месеци во времетраење од 250 часа од кои 65 часа се теоретска настава (обука), 160 часа се практична обука во реални работни услови односно во производствен погон и 25 часа се наменети за евалуација на стекнатите знаења и вештини.

 

Теоретскиот дел од програмата се изведува во просторија на компанијата под менторство на м-р по технички науки од областа на квалитет и безбедност на храната. Теоретската обука се изведува еднаш до два пати неделно со претходен договор со учесниците. Практичната обука се изведува во производствениот погон на компанијата од три до четири пати во текот на неделата дефиниран со претходен договор меѓу учесниците и менторите. Со цел ефикасност во спроведување на обуката, при практичниот дел учесниците ќе бидат поделени во три групи од  5 до 7 учесници. На секоја од групите ќе им биде доделен ментор, вработен во компанијата на позицијата пекар.

 

Евалуација на знаењата и постигнувањата на учесниците се спроведува по завршување и на теоретскиот и на практичниот дел од обуката. Пред и по завршување на теоретската обука се врши проверка на знаењата со цел да се направи споредба на знаењето, а по завршувањето на практичната обука следи и завршен практичен испит преку кој ќе се дефинираат стекнатите вештини и компетенции. По успешно положен завршен испит учесниците се стекнуваат со сертификат „Изработувач на леб и бели печива“.

Rezultatet e programës

Nuk janë gjetur

Kriteret për hyrje në programë

Nuk janë gjetur

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 65 26
Praktikë 160 64
Vlerësim 25 10
Numri I përgjithshëm I orëve 250
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support