Përshkrimi I programës
Лебот и белите печива претставуваат едни од основните прехранбени продукти кои се добиваат од брашно со додатоци на вода, сол, микробна стартер култура. Во зависност од типот на лебот и белите печива кон брашното се додаваат и други материи и различни додатоци. Лебот и белите печива се составен дел од исхраната на луѓето, додека нивната севкупна потрошувачка ги доведува во позиција на производи со глобално значење. Од тука од исклучителна важност за сите засегнати страни во синџирот на исхраната е нивното квалитетно и безбедно произведување. Осигурувањето на квалитетот претставува комплексна задача во било која фаза „ од нива до трпеза “ со посебен акцент во делот на нивно производство.
Главната цел на посебната програма за возрасни е стекнување знаења, стручни компетенции и вештини за примена на техниките во секоја од фазите на технолошкиот процес, при производство на леб и бели печива.
Начинот на реализацијата на посебната програма е преку теоретска и практична настава (обука). Теоретската обука се однесува на карактеристиките на работното место изработувач на леб и бели пецива, суровините кои се вклучени во производството на пекарските производи како и технолошкиот процес при производство на лебот и белите печива како и запознавање со етичките принципи за работа. Практичната обука се однесува на примена на вештини и техники за производство на леб и бели печива.
Учесниците кои ги посетувале обуките и истите успешно ги завршиле се стекнуваат со сертификат „Изработувач на леб и бели печива“. Со стекнување на сертификатот учесниците се здобиваат со можност за равој на професионална кариера во пекарската индустрија.
Програмата се реализира во период од три до четири месеци во времетраење од 250 часа од кои 65 часа се теоретска настава (обука), 160 часа се практична обука во реални работни услови односно во производствен погон и 25 часа се наменети за евалуација на стекнатите знаења и вештини.
Теоретскиот дел од програмата се изведува во просторија на компанијата под менторство на м-р по технички науки од областа на квалитет и безбедност на храната. Теоретската обука се изведува еднаш до два пати неделно со претходен договор со учесниците. Практичната обука се изведува во производствениот погон на компанијата од три до четири пати во текот на неделата дефиниран со претходен договор меѓу учесниците и менторите. Со цел ефикасност во спроведување на обуката, при практичниот дел учесниците ќе бидат поделени во три групи од 5 до 7 учесници. На секоја од групите ќе им биде доделен ментор, вработен во компанијата на позицијата пекар.
Евалуација на знаењата и постигнувањата на учесниците се спроведува по завршување и на теоретскиот и на практичниот дел од обуката. Пред и по завршување на теоретската обука се врши проверка на знаењата со цел да се направи споредба на знаењето, а по завршувањето на практичната обука следи и завршен практичен испит преку кој ќе се дефинираат стекнатите вештини и компетенции. По успешно положен завршен испит учесниците се стекнуваат со сертификат „Изработувач на леб и бели печива“.
Rezultatet e programës
Kriteret për hyrje në programë
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 65 | 26 |
Praktikë | 160 | 64 |
Vlerësim | 25 | 10 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 250 |