Përshkrimi I programës

Sorry, the content of this page is available only in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Програмата “Келнер гастроном” е насочена кон стручно оспособување на кандидатите од областа на угостителството поточно од областа на послужувањето. Стекнатите знаења и вештини ќе им помогнат на кандидатите полесно вработување и конкурентност на пазарот на трудот во организација и реализација на технолошкиот процес на послужување.

Во реализација на обуката ќе се применуваат современи наставни методи, вербални (усно изложување, разговор), визуелни (демонстрирање), практични методи (практична работа- вежби) кои ќе му овозможат на кандидатот континуирана активност за целокупното траење на обуката. Во тек на обуката ќе се применуваат наставни средства и помагала кои се дефинирани во точка 23 (опрема и наставни помагала).

Оценувањето на постигањата на кандидатите ќе се врши преку  следење и вреднување на знаењата и умеењата во текот на целата обука, усно-излагање, писмено-тестови на знаења на определени тематски целини и сегменти и практична работа- вежби.

Структурата на програмата за “Келнер гастроном ” е следна:

 

  • стручно-теоретски дел,
  • практична работа и
  • проверка на постигањата на кандидатите (завршен испит).

 

  1. Стручно-теоретскиот дел од обуката ќе се реализира во простории опремени со компјутери, интернет, аудио и видео опрема и сл. Теоретскиот дел од обуката ќе го реализираат обучувачи со завршено високо образование, VII/1 степен, наставник со завршени студии по туризам и угостителство
  2. Практичниот дел од обуката ќе се реализира во современо опремени угостителски објекти, а со кандидатите ќе работат професори ментори или келнер со повеќегодишно работно искуство.
  3. Третиот дел од програмата за Келнер гастроном е проверка на постигањата на кандидатите или завршниот испит.

Кандидатот кој  успешно ќе ја заврши обуката се  здобива со сертификат за Келнер гастроном.

Времетраењето на програмата е 4 месеци или 16 недели или 180 часа.

Програмата нуди можност за напредување на повисоки нивоа-курсеви за угостителски работници.

Rezultatet e programës

(Mk) По завршувањето на обуката за Келнер гастроном кадидатот ќе биде способен да:  
  • Објаснува и применува правила од стручното послужување во пракса
  • Применува стручна терминологија при стручно послужување
  • Објаснува за различни видови ресторани и барови
  • Применува стручно послужување во простории за вршење угостителска дејност;
  • Практично применува начини за приготвување, сервирање и послужување на безалкохолни пијалаци и напивки
  • Извршува работни задачи согласно различни работни места во просторите за послужување;
  • Практично спроведува и применува системи за послужување
  • Анализира, применува и помага при изборот според а-ла-карт, утврдено мени, table d’hote, етажно послужување
  • Практично применува комбинации за видови пансионски услуги.
  • Практично применува куверти за специјални јадења;
  • Комбинира различни видови основни барски пијалоци,
  • Подготвува основни барски пијалоци,
  • Послужува основни барски пијалоци
  • Анализира работни места во просторите за послужување;
  • Применува системи за послужување
 
  • Практично применува куверти за специјални јадења;
  • Кувертира и послужува специјални јадења
  • Кувертира национални јадења и пијалаци
  • Послужува различни видови оброци
  • Организира банкет и други свечени приеми
  • Извршува сложени работи и работни барменски работи
  • Применува современи системи на наплата

Kriteret për hyrje në programë

(Mk) Влез во програмата за кандидатите   Завршено минимум основно образование со навршени 15 години

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 30 16
Praktikë 125 70
Vlerësim 25 14
Numri I përgjithshëm I orëve 180
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support