Përshkrimi I programës

Sorry, the content of this page is available only in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Програмата „Сушење на овошје и зеленчук“ се состои од 225 часа, од кои 125 часа се теоретски дел, a 100 часа се практична настава . Периодот на реализација на програмата е 3 (три) месеци.

Целта на оваа програма е кандидатот да стекне компетенции за сушење на овошје и зеленчук.

По реализација на програмата  кандидатот може да се вработи во производствени погони за сушење на овошје и зеленчук, во погони за преработка на овошје и зеленчук, или  има  можност за отворање на сопствен бизнис. По завршување на програмата кандидатот кој ќе ја следи оваа програма ќе биде способен да:

 

  • организира процес на сушење на овошје и зеленчук;
  • спроведува процес на сушење на овошје и зеленчук во согласност со пропишаните стандарди за сушење на овошје и зеленчук;
  • спроведува контрола на квалитетот на суровината, технолошкиот процес на сушење и контрола на квалитетот на крајниот производ;
  • ја одржува опремата за сушење, складирање и пакување;
  • одржува хигиената во работните простории и личната хигиена;
  • ги почитува законските прописи за безбедност и здравје при работа и заштитата на животната средина;
  • го применува НАССР контролниот систем и нормативи и стандарди за квалитет од областа на прехранбената индустрија;
  • изработува калкулации на производи;
  • соработува и соодветно комуницира со добавувачи на свежо овошје и зеленчук, работниот тим и раководителот;

 

Теоретскиот дел се одржува во предавална со капацитет од 40 места, WiFi, LCD, табли и друга опрема за презентација;

Практичниот дел се реализира во Погон за доработка и сушење  на овошје и зеленчук /  Подружница бр. 2 – Струмица, при Здружението „ИЗБОР“

Реализацијата на наставата ќе се одвива во согласност со модулите застапени во програмата.

По завршување на програмата кандидатот се стекнува со сертификат

„Оператор за сушење на овошје и зеленчук“.

Rezultatet e programës

Nuk janë gjetur

Kriteret për hyrje në programë

(Mk) Наполнети 18 години старост Минимум завршено основно образование Извршен санитарен преглед

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 125 86400
Praktikë 100 86400
Vlerësim 86400 86400
Numri I përgjithshëm I orëve 225
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support