Опис на програма

Програмата овозможува оспособување на кандидатите за Готвач -Угостител и истата е со  времетраење од 156 часа, од кои 31 час за теоретскиот и 125 часа за практичниот дел, опфаќа  стручно-теоретски предавања кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на вовед во практичната обука која ќе се изведува во опремена кујна  . Oбуката ја изведуваат предавачи со повеќегодишно искуство. Програмата за Готвач-угостител овозможува учесниците низ теоретска и практична настава да се запознаат со организација на работа во угостителските кујни, со организацијата на работниот простор, со заштита и безбедност при работа , со опремата и инвентарот – намена и начин на одржување, ќе се оспособат да ракуваат со опремата и инвентарот, ќе се запознаат со стручната терминологија, низ практични часови ќе научат самостојно да ги извршуваат работните задачи, да ги совладаат готварските вештини кои се однесуваат за подготовка на: супи, консоме, чорби, потажи, ладни предјадења ,топли предјадења, сосови и фондови, јадења од риба, готвени јадења, печења, јадења по порачка, јадења на скара, варива и гарнири, како и јадења од националната кујна. Во еден дел ќе биде опфатена  диеталната, вегетеријанската и безглутанската кујна. Во текот на обуката ќе  се посвети вниманије и на начинот како се сервира, аранжира и декорира јадењето. По успешно положениот завршен испит учесникот се стекнува со сертификат ГОТВАЧ ВО УГОСТИТЕЛСКИ ОБЈЕКТ.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

Основно ниво на образование: основно образование и возраст од најмалку 16 години. Потребно ниво на образование: тригодишно или четиригодишно образование (од било која струка). Дополнителни барања за кандидатите: дополнителни услови не се бараат.

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 31
No instructions found !
Пракса 125
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 156
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support