Përshkrimi I programës

Rezultatet e programës

(Mk) Кандидатот е оспособен да:
  • извршува работи и работни задачи како дел од здравствениот тим и во согласност со етичките норми и методи за комуникација со болен;
  • идентифкува местоположба и топографија на одредени органи на човекот
  • набројува органи во одреден систем
  • изведува манипулација при физиолошка потреба на болен и применува постапки за правилено користење на садови при истата
  • користи одредени методи и техники за спроведување на лична хигиена и природна исхрана
  • подготвува, спроведува и асистира при активна и пасивна исхрана
  • познава и подготвува материјал за болничка постела и болничка облека
  • применува техники за местење и менување на болничка постела и облека
  • учествува во процес на санитарен прием и постапка со леш
  • применува постапки за правилен транспорт на болен
  • применува постапки за заштита и спречување на пренос на инфекции при работа со пациент во здравствена установа
  • изведува макроскопска контрола, идентификува патолошки промени на излачевини
  • користи одредени методи и техники за припрема, земање и дистрибуција на дијагностички материјал
  • асистира при катетеризација и очистителна клизма
применува основни постапки при витално загрозувачки состојби

Kriteret për hyrje në programë

(Mk) Влез на образовно ниво на кандидатите: 13.1.Основно ниво на образование: завршено основно образование и возраст, најмалку од 15 години. 13.2.Пожелно ниво на образование: завршено средно стручно образование во траење од четири години од здравствена струка. 13.3.Дополнителни барања за кандидатите: здравствена состојба, подготвеност за работа во смени

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 40 40
Praktikë 55 55
Vlerësim 5 5
Numri I përgjithshëm I orëve 252
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support