Опис на програма
Резултати од програма
(Mk) По завршување на обуката за Изработувач на печива кандидатите треба да бидат оспособени да:
- читаат, толкуваат и прилагодуваат рецептури за печива;
- ги подготвуваат суровините за производство на печива;
- вршат органолептичко оценување на суровините;
- изработуваат домашно ситно бело печиво;
- изработуваат геврек, перек, сусамка и други видови печива;
- изработуваат различни видови на филувани и нефилувани кифли;
- подготвуваат филови за различни видови печива;
- изработуваат интегрално, пченкарно и други видови печива;
- изработуваат крофни и мекици;
- го следат процесот на производство на различни видови печива (бело, интегрално...)
- вршат соодветно амбалажирање на печивата;
- пресметуваат рандман на печива;
- ги подготвуваат печивата за дистрибуција;
- ги применуваат правилата за хигиенско ракување во процесот на производство на печива;
- имплементираат HACCP контролен систем во погоните за производство на печива;
- ги применуваат прописите со кои се регулира производството, продажбата и квалитетот на пекарските производи.
- се грижи за животната и работната средина;
- развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење.
- согледува можностите за организација, водење на сопствен
Критериуми за влез во програмата
(Mk) Учесниците треба:
- да имаат завршено основно образование
- да бидат државјани на Р. Македонија
- да не бидат помлади од 17 години
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 30 | 30 |
Пракса | 65 | 65 |
Оценување | 5 | 5 |
Вкупен број на часови | 200 |
0 STUDENTS ENROLLED