Опис на програма
Резултати од програма
(Mk) По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да:
- планира, подготвува и изведува работи во угостителските објекти;
- врши проверка на квалитетот на извршената работа;
- организира и сервира ресторанска маса за вечера или ручек по избор од листата на јадења или по утврдено мени;
- користи опрема и инвентар потребен при послужувањето на јадењата и пијалаците;
- применува во практика правила при послужување на специјални јадења во ресторанот;
- применува во практика правила при послужување на различни видови дневни оброци;
- послужува јадења и пијалаци при банкетското послужување;
- применува правила за сервирање на маси за свадба;
- презентира гастрономски правила пред гостинот;
- применува прописи за заштита при работа и заштита на животната средина.
- издава и наплатува сметка за извршената услуга
Критериуми за влез во програмата
(Mk) Учесникот да има завршено најмалку основно образование
Возраст над 15 години, и да ги поседува следните особини:
- психофички здрав,
- да има наод од брис со дозвола за работа во угостителски објект.
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 72 | 20 |
Пракса | 252 | 70 |
Оценување | 36 | 10 |
Вкупен број на часови | 360 |
0 STUDENTS ENROLLED