Опис на програма
Програмата ,,Пекар-Изработувач на печива,,е насочена кон стручно оспособување на кандидати од областа на пекарството и стекнување со вештини кои ќе им помогнат за полесно вработување како и конкурентност на пазарот на трудот.
Во реализација на обуката ќе се применуваат современи наставни методи,вербали (усноизразувачки,разговори),визуелни (демонстративни) кои ќе им овозможат на кандидатот континуирана активност за целокупното траење на обуката.
Во текот на обуката ќе се применуваат различни наставни средства. Оценувањето на постигнувањето на кандидтатите ќе се прави преку следење и вреднување на знаењата и умеењата во текот на целата обука преку тестови на знаења на одредени тематски целини како и сегменти и пракса-вежби.
Структурата на програмата,,Пекар-Изработувач на печива,, е следната:
-теоретски дел,
-практичен дел
-проверка на постигањата на кандидатите (оценување)
1.Теоретскиот дел од обуката ќе се реализира во соодветни простории опремени со комјутери,интернет, аудио и видео опрема .
Теортескиот дел од обуката ќе го реализираат обучувачи со завршено високо образование VII/1 степен,наставник со завршени студии по прехранбено-биотехнолошко инженерство
Практичниот дел од обуката ќе го реализираат обучувачи со работно искуство во пекарство.
2.Практичниот дел од обуката ќе се се релизира во соодветно опремен кабинет по практична настава пекарство или некој пекарски објект
3.Третиот дел од обуката е проверка на постигањата на кандидатите односно оценување
Кандидатот кој успешно ќе ја заврши програмата се здобива со сертификат ,,Пекар-Изработувач на бели печива,,
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 60 | |
Пракса | 110 | |
Оценување | ||
Вкупен број на часови | 170 |