Опис на програма

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Главната цел на оваа програма е да се овозможи стекнување знаења, компетенции и унапредување на јазичните и комуникациските вештини кај возрасни лица со интерактивен пристап во однос на англискиот јазик и да се овозможи стандарден модел на евалуација на јазичните компетенции што ќе води до квалификација или сертификат за општо познавање на англискиот јазик по стандардите дефинирани според Заедничката референтна рамка (CEFR), признаен и потврден од надлежните институции и како таков конкурентен на пазарот на трудот. Оваа програма е поделена на модули според нивото на познавање на англискиот јазик на учесниците што овозможува постепено усвојување на знаењата и нивна практична примена во секојдневната комуникација. Модулите се поделени на: почетно ниво А1, основно ниво А2, средно ниво Б1 и напредно ниво Б2; Времетраење на програмата на секој модул поединечно е 68 часа од 90 минути од кои 30 часа се теоретска обука, а 38 часа се практична обука. Програмата ќе ја реализираат дипломирани професори по англиски јазик. На кандидатите им е овозможено да се вклучат во модуларниот систем на обука според своите предзнаења кои се проверуваат преку неформално тестирање и интервју од страна на професорите/обучувачите. Откако ќе се одреди степенот на познавање на англискиот јазик, учесниците ќе бидат ставени во групи до 10 учесници, кои ќе посетуваат настава двапати неделно по 90 минути и за кој период ќе треба да ги поминат сите наставни единици предвидени со наставната програма за одреден модул, за што има предвидено неформални и формални методи на оценување на знаењето и јазичните компетенции на учесниците во програмата. Неформалните методи за евалуација се проектираат од страна на секој професор/обучувач индивидуално, во зависност од потребите на соодветната група возрасни лица кои се учесници во програмата, додека формалната евалуација се состои од четири формални теста: завршен тест на крајот од секој модул, проследени со интервју на кое точно се утврдуваат јазичните компетенции на учесниците. По успешно положените тестови и интервјуа на учесниците им се дава сертификат со исказ за нивото на стекнато општо познавање на англискиот јазик според Заедничката европска референтна рамка за јазици (CEFR). Со овој сертификат учесниците може да продолжат да го надградуваат своето познавање на англискиот јазик, но и да бидат конкурентни на пазарот на трудот, како во земјата така и во странство.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

(Mk) Различни профили на учесници со завршено минимум основно образование со или без предзнаење на странскиот јазик

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 120
No instructions found !
Пракса 172
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 272
0 STUDENTS ENROLLED
    Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
    top
    © 2018 Developed by Unet
    Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support