Опис на програма

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Во првата тема се изучуваат сврзниците “ deswegen, darum, deshalb”.
Во втората тема се учи за четвртиот падеж Genitiv  и за сврзникот “obwohl”.
Во третата тема се учи за “zu+ Infinitiv” и “trotzdem”.
Во четвртатат тема се учи за Präteritum и Päposition.
Во петтата тема се учи за релативни реченици.
Во шестата тема се учи за членување на придавките во Genitiv.
Во седмата тема се учи за  N-Deklination и Futur I.
Во осмата тема се учи за сврзникот “während”.
Во деветатат тема се учи за “lassen + Infinitiv”и “nicht brauchen“ +“zu“+ Infinitiv.
Во десеттата тема се учи за Konjunktiv II и za “je…desto”
И во последната единаестатат тема се учи за Plusquamperfekt  и за сврзникот “nachdem”.
Oд секоја тема треба да се совлада потребниот вокабулар.

Теорија: со посетување на два пати во неделата курсот ( 8 часа во месецот) трае 5 месеци.
Оценување: После секоја тема следува тест со тоа се следи развојот на слушателот и совладувањето на материјалот.

Резултати од програма

(Mk) Може да ги разбере главните точки кога користи јасен стандарден јазик и кога станува збор за познати работи од работа, училиште, одмор итн. Може да се справи со повеќето ситуации при патување во областа на јазикот. Може лесно и кохерентно да комуницираат на познати теми и лични области од интерес. Може да известува за искуства и настани, опишува соништа, надежи и цели и да дава кратки причини или објаснувања за плановите и ставовите.

Критериуми за влез во програмата

(Mk) Познавање на А2 нивото.

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 18 45
Пракса 18 45
Оценување 4 10
Вкупен број на часови 40
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support