Përshkrimi I programës
Rezultatet e programës
(Mk) После завршување на обуката за Готвач гастроном – напреднониво кадидатот е способен да:
- подготвува и организира колективна работа во кујната
- применува и управува со процесот на работа во кујна
- применува мерки за рационално користење на струјата, материјалот и времето
- пополнува и изготвува работна документација со користење информациско кумуникациски средства
- применува комуникација со корисници на услуги на еден странски јазика и знае да комуницира со соработници применувајки ги принципите на работна култура
- користи пропишана работна облека
- составува листа на јадења и менија за редовни и вонредни оброци
- подготвителни работи во кујната
- подготвува прехрамбени продукти за финализирање на различни видови готварски производи
- приготвува прехранбени продукти ѕа финализирање на различни видови готварски производиредовни и вонредни оброци
- сервира, декорира и испорачува јадења во соодветни садови
- води и ажурира евиденција за работата во кујната
- работи во согласност со нормативите и гарантира за квалитетот на работа и услуги
- користи менаџерски функции и ги применува во праксата
- користи стандарди и системи за работа во кујна
- подготвува редовни и вонредни оброци и јадења за нив
Kriteret për hyrje në programë
(Mk) Влез во програмата за кандидатите
- Завршено минимум основно образование со навршени 15 години
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 30 | 16 |
Praktikë | 125 | 70 |
Vlerësim | 25 | 14 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 180 |
0 STUDENTS ENROLLED