Përshkrimi I programës
Програмата овозможува работно оспособување за Изработувач на слаткарски производи и истата е со тромесечно времетраење, односно 320 часа и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак, се изведува во слаткарска работилница, и/или ресторани и хотели.
По успешното завршување на програмата учесникот ќе се оспособи да ја подготвува и ја организира сопствената работа, да комуницира со клиентите и соработниците, да приготвува различни видови теста и маси, да пече слатки и печива од различни видови теста и маси, да приготвува полнила и филови, преливи (глазури) и премази, да приготвува десерти во порции, слатки приготвени за топло-ладно бифеа, да приготвува национални десерти, да моделира и изработува производи од шеќер, да произведува чоколадни производи, да произведува различни видови сладолед, да работи во согласност со нормативите и гарантира за квалитетот на работата и услугите и извршува работи во согласност со прописите за производство на преххрамбени производи, заштита на работната средина и околина, да ги познава правата од работен однос и можностите за отварање и водење на сопствен бизнис.
По завршувањето на програмата учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Слаткар по верифицирана програма.
Rezultatet e programës
Kriteret për hyrje në programë
Kohëzgjatja e programës
Kohëzgjatja e programës | Numri I përgjithshëm I orëve | Treguar në përqindje |
---|---|---|
Teori | 64 | 20 |
Praktikë | 224 | 70 |
Vlerësim | 32 | 10 |
Numri I përgjithshëm I orëve | 320 |