Përshkrimi I programës

Sorry, the content of this page is available only in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Програмата  овозможува  работно  оспособување  за  Слаткар-подготвувач на слаткарски производи во времетраење од 120 часа и опфаќа стручно теоретски содржини  кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во опремена слаткарска работилница. По успешното завршување на програмата учесникот ќе се стекне со знаење, вештини и компетенции  за самостојно подготвување на слаткарски производи. Учесникот ќе се оспособи: да  подготвува и организира сопствената  работа; ракува  и правилно користи апарати, уреди, машини и инвентар во слаткарница;  користи стручна терминологија при работа; применува правила, прописи и НАССР систем за хигиено-техничка заштита при работа; класификува поделба и примена на продукти според потекло;применува начини за подготвување производи од слатки теста кои се различни во процес на изработување; подготвува десерти со различна техника и процес на работа; приготвува кремови, полнила, преливи, глазури од различна област; пече и филува  пандишпан маси за  изработување торти, мињони, пасти; комбинира начини за подготовка на ситни колачи различни по состав, вкус и изглед; користи рецептури за подготовка на ладни и топли десерти; применува рецептури  на десерти со темперирана чоколада; моделира, декорира и развива креативност при изработување на готови производи;  комуницира со клиенти и соработници; работи во согласност со нормативи и прописи за заштита на работната средина и околина;  ги познава правата од работен однос и можностите за отворање и водење на сопствен бизнис;  развива работни, хигиенски навики, одговорност при работа во слаткарница  и позитивни ставови кон  угостителската дејност. По завршувањето на обуката учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Слаткар-подготвувач на слаткарски производи по верифицирана програма.

Rezultatet e programës

Kriteret për hyrje në programë

(Mk) Основно ниво на образование: основно образование и возраст од најмалку 16 години. Потребно ниво на образование: тригодишно или четиригодишно образование (од било која струка). Дополнителни барања за кандидатите: дополнителни услови не се бараат.

Kohëzgjatja e programës

Kohëzgjatja e programës Numri I përgjithshëm I orëve Treguar në përqindje
Teori 40
Nuk janë gjetur
Praktikë 80
Nuk janë gjetur
Vlerësim
Nuk janë gjetur
Nuk janë gjetur
Numri I përgjithshëm I orëve 120
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support