Опис на програма

Резултати од програма

(Mk) По завршување на обуката за Изработувач на  леб и  бели печива кандидатот е оспособен да:
  • познава средства за заштита при работа;
  • применува основни хигиенско-технички мерки при работа во пекара;
  • организира работен простор;
  • специфицира прибор, алат и апарати што се употребуваат во пекара;
  • чита, толкува и прилагодува рецептури за леб и бели печива;
  • подготвува суровини за производство на леб и бели печива;
  • врши сензорско оценување на суровините и готовиот леб и бели печива;
  • изработува различни видови леб:
  • изработува ситно бело печиво;
  • изработува различни видови на филувани и нефилувани бели печива;
  • изработува интегрално, пченкарно и други видови печива;
  • изработува водено, масно и млечно бело печиво;
  • пресметува рандман на леб и бели печива;
  • амбалажира и подготвува леб и бели печива за дистрибуција;
  • спроведува стандарди и норми на HACCP контролен систем во погоните за производство на леб и бели печива;
  • применува прописи со кои се регулира производството, продажбата и квалитетот на пекарските производи;
-     учествува во планирање и отпочнување сопствен бизнис

Критериуми за влез во програмата

(Mk) Влез во програмата за кандидатите
  • завршено минимум основно образование со навршени 18 години.

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 46 20
Пракса 161 70
Оценување 23 10
Вкупен број на часови 230
0 STUDENTS ENROLLED

    Детали за понудувач на услуги

    Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
    top
    © 2018 Developed by Unet
    Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support