Опис на програма
Програмата овозможува работно оспособување за Изработувач на слаткарски производи и истата е со тромесечно времетраење, односно 320 часа и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак, се изведува во слаткарска работилница, и/или ресторани и хотели.
По успешното завршување на програмата учесникот ќе се оспособи да ја подготвува и ја организира сопствената работа, да комуницира со клиентите и соработниците, да приготвува различни видови теста и маси, да пече слатки и печива од различни видови теста и маси, да приготвува полнила и филови, преливи (глазури) и премази, да приготвува десерти во порции, слатки приготвени за топло-ладно бифеа, да приготвува национални десерти, да моделира и изработува производи од шеќер, да произведува чоколадни производи, да произведува различни видови сладолед, да работи во согласност со нормативите и гарантира за квалитетот на работата и услугите и извршува работи во согласност со прописите за производство на преххрамбени производи, заштита на работната средина и околина, да ги познава правата од работен однос и можностите за отварање и водење на сопствен бизнис.
По завршувањето на програмата учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Слаткар по верифицирана програма.
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 64 | 20 |
Пракса | 224 | 70 |
Оценување | 32 | 10 |
Вкупен број на часови | 320 |