Опис на програма
Програмата за занимањето Производител на леб, бурек и бели печива е во времетраење од 300 часа и се темели на стандардите за занимањето чии компетенции се постигнуваат преку стручно теоретски содржини и практична обука. Содржините од стручната теорија се реализираат во времтраење од 65 часа и се изведуваат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во работилници за производство на леб, бурек и бели печива. Практичната обука е во времетраење од 205 часа, а оценувањето ќе се реализира во времетраење од 30 часа. Обуката по програмата се изведува од искусни обучувачи од областа на производство на леб, бурек и бели печива. Програмата се реализира преку следните тематски целини: Организација и подготовка на работното место, Микробиологија на храна и санитација, Суровини во пекарството, Производство на леб, Производство на бели печива, Производство на пита, бурек и лиснато тесто, Изработка на квасни теста за пржење и Бизнис и права од работен однос. По успешното завршување, учесникот се стекнува со сертификат по верификувана програма од ЈУ Центар за образование на возрасните.
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 65 | 20 |
Пракса | 205 | 70 |
Оценување | 30 | 10 |
Вкупен број на часови | 300 |