Опис на програма
Програмата за занимањето Производител на леб, бурек и бели пецива е во времетраење од 300 часа и се темели на стандардите за занимањето кои се постигнуваат преку стручно теоретски содржини и практична обука. Содржините од стручната теорија се реализираат во времетраење од 60 часа и се изведуваат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во работилници за производство на леб и бели пецива.
Практичната обука е во времетраење од 210 часа. Обуката по програмата се изведува од искусни обучувачи од областа на производство на леб и бели пецива. Програмата се реализира преку следните тематски целини: организација и подготовка на работното место, хигиена и санитација, основи на прехранбената микробиологија, суровини во пекарската индустрија, производство на леб, производство на бели печива, производство на влечено и лиснато тесто, изработка на квасни теста за пржење и бизнис и права од работен однос. По успешнотпо завршување се стекнува со сертификат по верификувана програма од Производител на леб и бели пецива од верификувана институција за образование на возрасни.
Резултати од програма
Критериуми за влез во програмата
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 60 | 20 |
Пракса | 210 | 70 |
Оценување | 30 | 10 |
Вкупен број на часови | 300 |